Ce este fibroza chistică?
Organismul nostru produce mucus – o substanţă fluidă care acoperă şi umidifică canalele unor organe ale corpului nostru. În cazul FC mucusul este vâscos şi lipicios, fapt care va provoca dificultăţi la nivelul căilor respiratorii şi digestive.
De asemenea, bronhiile pot să se înfunde şi să se infecteze, provocând tuse şi expectoraţii. Organele digestive (ficatul, pancreasul, intestine) pot, de asemenea, să fie obstruate provocând probleme de digestie. Plămânii şi pancreasul sunt două dintre cele mai importante organe afectate.
MITURI despre fibroza chistică
Fibroza chistică NU este contagioasă
FC este o boală ereditară (a fost transmisă prin gene de la ambii părinţi) – care nu poate fi transmisă de la o persoană la alta prin orice formă de contact personal cum ar fi tusea sau atingerea.
Fibroza chistică NU se vede la exterior
Copiii cu FC arata la fel ca şi alţi copii. Nu există semne exterioare fizice ale FC.
Fibroza chistică NU afectează capacitatea intelectuală
Copiii cu FC învaţă şi se dezvoltă conform normelor de vârstă.
Fibroza chistică NU este un handicap
În timp ce unii copii cu FC sunt limitaţi din cauza bolii lor, majoritatea, însă, sunt în măsură să ducă o viaţă normală, activă şi productivă.
Fibroza chistică NU este astm bronşic
Deşi unii medici pot confunda FC cu astmul bronşic până la momentul diagnosticului, aceste patologii sunt total diferite, cu unele simptome similare, cum ar fi respiraţie şuierătoare, dificilă şi tuse.
În Republica Moldova
de copii se naște cu fibroza chistică
FC afectează atât băieţii cât şi fetele
FC este o maladie cronică, care necesită supraveghere şi tratament continuu
Manifestările sunt diferite de la un pacient la altul
Semne şi simptome ale fibrozei chistice:
Cum este diagnosticată fibroza chistică
(mucoviscidoză = mucus + vîscozitate)

Majoritatea copiilor cu FC sunt diagnosticaţi în primul an de viaţă sau până la vârsta de 3 ani. În unele ţări este introdus screening-ul neonatal. La nou-născuţii cu rezultat pozitiv vor fi cercetate cele mai frecvente mutaţii şi va fi realizat testul sudorii.
Pentru copiii mai mari la care medicul identifică semne suspecte pentru FC va fi indicat testul sudorii pentru confirmarea diagnosticului, apoi testarea genetică. Testul sudorii este metoda standard pentru confirmarea diagnosticului de FC.
Doi electrozi mici sunt amplasaţi pe piele (de obicei pe mână) pentru a stimula glandele sudoripare. Apoi transpirația este colectată și se analizează cantitatea de clor (componența sării din transpirație). Pentru testarea genetică este necesară colectarea unei cantităţi de sânge.
Conform registrului european de fibroză chistică, Republica Moldova este în continuare printre țările europene cu cea mai mică durată a vieții copiilor afectați de această maladie.
Devino parte din schimbare

Donează
Contribuția ta poate aduce un suflu nou de speranță

Voluntariat
Alătură-te echipei noastre și ajută direct familiile afectate

Promovează cauza
Distribuie mesajul nostru și ajută-ne să creștem gradul de conștientizare

Știai că poți susține o cauză importantă redirecționând 2% din impozitul pe venit către un ONG?
Ce sunt aceste 2%?
Mecanismul 2% este procesul în care persoanele fizice plătitoare de impozite direcționează 2% din suma impozitului pe venit obținut în anul precedent, către organizațiile neguvernamentale care acționează în interes public și către entitățile religioase.



TU NE POȚI AJUTA!
Mergi la FISC sau depune declarația pe venit online și desemnează 2% către ANIFC
COD FISCAL: 1010620000802
Contacte
Ai întrebări sau dorești să afli mai multe despre activitatea noastră?
Suntem aici să te ajutăm! Ne poți contacta pentru informații, sprijin sau pentru a descoperi cum te poți implica alături de noi în lupta împotriva fibrozei chistice.